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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
17/12/2019 |
Actualizado : |
19/12/2019 |
Tipo de producción científica : |
Cartillas |
Autor : |
LA MANNA, A.; RESTAINO, E.; MARTÍNEZ, R. |
Afiliación : |
ALEJANDRO FRANCISCO LA MANNA ALONSO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ERNESTO ANGEL RESTAINO GALUP, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROCÍO MARTÍNEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Recomendaciones para disminuir los efectos del estrés por calor en vacas lecheras. [cartilla] |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): INIA, 2019. |
Serie : |
(Cartilla; 89) |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Las vacas lecheras son sensibles a las altas temperaturas, a las altas humedades relativas y al efecto combinado de
ambas.
Cuando las condiciones del ambiente no le permiten a la vaca mantener su temperatura corporal dentro de rangos
normales comienza a sufrir de estrés por calor.
Animales bajo condiciones de estrés por calor presentan:
Menor consumo de materia seca.
Menor producción de leche.
Menor producción de grasa y proteína en leche.
Menor performance reproductiva.
Reducción de la tasa de crecimiento en terneros.
Incremento en la incidencia de retención de placenta, metritis y laminitis.
En la vaca seca hay menor desarrollo del feto y menor producción de leche en la lactancia futura.
El sistema inmune se altera, las vacas son más propensas a enfermarse. |
Thesagro : |
ESTRES CALORICO; PRODUCCION LECHERA; VACAS LECHERAS. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13927/1/Cartilla-INIA-N89-b.pdf
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Marc : |
LEADER 01320nam a2200181 a 4500 001 1060545 005 2019-12-19 008 2019 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aLA MANNA, A. 245 $aRecomendaciones para disminuir los efectos del estrés por calor en vacas lecheras. [cartilla]$h[electronic resource] 260 $aMontevideo (UY): INIA$c2019 490 $a(Cartilla; 89) 520 $aLas vacas lecheras son sensibles a las altas temperaturas, a las altas humedades relativas y al efecto combinado de ambas. Cuando las condiciones del ambiente no le permiten a la vaca mantener su temperatura corporal dentro de rangos normales comienza a sufrir de estrés por calor. Animales bajo condiciones de estrés por calor presentan: Menor consumo de materia seca. Menor producción de leche. Menor producción de grasa y proteína en leche. Menor performance reproductiva. Reducción de la tasa de crecimiento en terneros. Incremento en la incidencia de retención de placenta, metritis y laminitis. En la vaca seca hay menor desarrollo del feto y menor producción de leche en la lactancia futura. El sistema inmune se altera, las vacas son más propensas a enfermarse. 650 $aESTRES CALORICO 650 $aPRODUCCION LECHERA 650 $aVACAS LECHERAS 700 1 $aRESTAINO, E. 700 1 $aMARTÍNEZ, R.
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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Biblioteca
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Origen
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Tipo / Formato
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
27/01/2021 |
Actualizado : |
24/02/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
SALVO, M.; REY, F.; ARRUABARRENA, A.; GAMBETTA, G.; RODRIGO, M. J.; ZACARÍAS, L.; LADO, J. |
Afiliación : |
MATÍAS SALVO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FLORENCIA REY, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Paterna, Valencia, Spain; ANA ARRUABARRENA PASCOVICH, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GIULIANA GAMBETTA, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; MARÍA J. RODRIGO, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Paterna, Valencia, Spain; LORENZO ZACARÍAS, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Paterna, Valencia, Spain; JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Transcriptional analysis of C-repeat binding factors in fruit of citrus species with differential sensitivity to chilling injury during postharvest storage. |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
International Journal of Molecular Sciences, 2 January 2021, Volume 22, Issue 2, Article number 804, Pages 1-20. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.3390/ijms22020804 |
ISSN : |
1661-6596 |
DOI : |
10.3390/ijms22020804 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 9 December 2020; Revised 5 January 2021; Accepted 12 January 2021; Published 15 January 2021.
This work was supported by a research grant from the National Agency of Research and Innovation (ANII-Uruguay) by the code FCE_3_2016_1_126714 and by a research grant RTI2018? 095131-B-I00 of the Ministry of Science and Innovation (Spanish Government). F. Rey is the recipient of a predoctoral scholarship (POS_EXT_2016_1_133720) from ANII (Uruguay).
Supplementary material.
This article belongs to the Special Issue Gene Transcriptional Regulation in Crops during Postharvest. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Citrus fruit are sensitive to chilling injury (CI) during cold storage, a peel disorder that causes economic losses. C-repeat binding factors (CBFs) are related to cold acclimation and tolerance in different plants. To explore the role of Citrus CBFs in fruit response to cold, an in silico study was performed, revealing three genes (CBF1, CBF2, and CBF3) whose expression in CI sensitive and tolerant cultivars was followed. Major changes occurred at the early stages of cold exposure (1?5 d). Interestingly, CBF1 was the most stimulated gene in the peel of CI-tolerant cultivars (Lisbon lemon, Star Ruby grapefruit, and Navelina orange), remaining unaltered in sensitive cultivars (Meyer lemon, Marsh grapefruit, and Salustiana orange). Results suggest a positive association of CBF1 expression with cold tolerance in Citrus cultivars (except for mandarins), whereas the expression of CBF2 or CBF3 genes did not reveal a clear relationship with the susceptibility to CI. Light avoidance during fruit growth reduced postharvest CI in most sensitive cultivars, associated with a rapid and transient enhance in the expression of the three CBFs. Results suggest that CBFs-dependent pathways mediate at least part of the cold tolerance responses in sensitive Citrus, indicating that CBF1 participates in the natural tolerance to CI. |
Palabras claves : |
CBF; Chilling injury; DREB; Gene expression; PLATAFORMA AGROALIMENTOS. |
Thesagro : |
CITRUS. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
https://www.mdpi.com/1422-0067/22/2/804
https://www.mdpi.com/1422-0067/22/2/804/pdf
https://www.mdpi.com/1422-0067/22/2/804/s1
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Marc : |
LEADER 02929naa a2200301 a 4500 001 1061688 005 2022-02-24 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1661-6596 024 7 $a10.3390/ijms22020804$2DOI 100 1 $aSALVO, M. 245 $aTranscriptional analysis of C-repeat binding factors in fruit of citrus species with differential sensitivity to chilling injury during postharvest storage.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aArticle history: Received 9 December 2020; Revised 5 January 2021; Accepted 12 January 2021; Published 15 January 2021. This work was supported by a research grant from the National Agency of Research and Innovation (ANII-Uruguay) by the code FCE_3_2016_1_126714 and by a research grant RTI2018? 095131-B-I00 of the Ministry of Science and Innovation (Spanish Government). F. Rey is the recipient of a predoctoral scholarship (POS_EXT_2016_1_133720) from ANII (Uruguay). Supplementary material. This article belongs to the Special Issue Gene Transcriptional Regulation in Crops during Postharvest. 520 $aABSTRACT. Citrus fruit are sensitive to chilling injury (CI) during cold storage, a peel disorder that causes economic losses. C-repeat binding factors (CBFs) are related to cold acclimation and tolerance in different plants. To explore the role of Citrus CBFs in fruit response to cold, an in silico study was performed, revealing three genes (CBF1, CBF2, and CBF3) whose expression in CI sensitive and tolerant cultivars was followed. Major changes occurred at the early stages of cold exposure (1?5 d). Interestingly, CBF1 was the most stimulated gene in the peel of CI-tolerant cultivars (Lisbon lemon, Star Ruby grapefruit, and Navelina orange), remaining unaltered in sensitive cultivars (Meyer lemon, Marsh grapefruit, and Salustiana orange). Results suggest a positive association of CBF1 expression with cold tolerance in Citrus cultivars (except for mandarins), whereas the expression of CBF2 or CBF3 genes did not reveal a clear relationship with the susceptibility to CI. Light avoidance during fruit growth reduced postharvest CI in most sensitive cultivars, associated with a rapid and transient enhance in the expression of the three CBFs. Results suggest that CBFs-dependent pathways mediate at least part of the cold tolerance responses in sensitive Citrus, indicating that CBF1 participates in the natural tolerance to CI. 650 $aCITRUS 653 $aCBF 653 $aChilling injury 653 $aDREB 653 $aGene expression 653 $aPLATAFORMA AGROALIMENTOS 700 1 $aREY, F. 700 1 $aARRUABARRENA, A. 700 1 $aGAMBETTA, G. 700 1 $aRODRIGO, M. J. 700 1 $aZACARÍAS, L. 700 1 $aLADO, J. 773 $tInternational Journal of Molecular Sciences, 2 January 2021, Volume 22, Issue 2, Article number 804, Pages 1-20. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.3390/ijms22020804
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